Исхрана деце у предшколској установи

Исхрана деце у предшколској установи треба да задовољи следеће критеријуме:

  1. здравствену безбедност хране-здравствено исправне намирнице

2. санитарно-хигијенске услове складиштења и чување намирница, припреме и дистрибуције готових оброка, у скаду са принципима добре хигијенске и произвођачке праксе

3. правилан начин припреме и одговарајући начин сервирања хране, у циљу постизања одговарајућег естетског изгледа хране и повољног ефекта на апетит код деце.

Правилна исхрана код деце подразумева да буде балансирана, разноврсна и заснована на биолошки вредним намирницама, здравствено безбедним, односно контролисаним.Предвиђено је да у јеловнику свакодневновбуду заступљене све групе намирница како би се обезбедиле препоручене количине протеина, масти, угљених хидрата, витамина и минерала.

Према Правилнику о ближим условима и начину остваривања исхране у предшколској установи(„Службени гласник РС“39/2018) за целодневни боравак деце неопходно је обезбедити 75% енергетских потреба и 90% дневних потреба у састојцима значајним за правилан раст и развој-протеинима, витаминима и минералним материјама

Деловањем на дечија искуства утичемо на подизање свести о важности сваког залогаја у периоду раног детињства које представља критични период за стварање  позитивног односа детета према храни.Задатак нас одраслих, учесника система васпитања и образовања, јесте омогућавање услова за стварање здравих основа, јер од тога шта нам деца једу зависи какве ће изборе правити у будућности !!!!