Дечија недеља

by
16. October 2021.

Дечија недеља

Прва недеља октобра у читавом свету  и код нас посвећена је деци.  Традиција обележавања Дечије недеље у Србији је веома дуга, датира од 1934. год.

Инспирација за овогодишњи слоган Дечије недеље били  су стихови песника Љубивоја Ршумовића.

”Дете је дете да га волите и разумете”

Овогодишња манифестација је била још једна прилика  да се створе  још квалитетнији услови  за остваривање права детета. Запослени у ПУ,Полетарац’’ Баточина на челу са директорком Виолетом Проданић су се потрудили да амбијент одише добродошлицом и да свакога дана буду разноврсне активности прилагођене дечијем узрасту.

И ова Дечија недеља је прилика да деца остану у средишту друштвених настојања да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, а то се постиже континуираном бригом о заштити, унапређењу и промоцији дечијих права у којој учествују сви релевантни друштвени актери.

Циљ нам је био  да скренемо пажњу најшире јавности на права и потребе деце и упознамо  децу са њиховим основним правима али и обавезама. Указали смо коју одговорност има породица, вртић, држава и њене институције у заштити деце и остваривању њихових права.

У току дечије недеље деца су доносила своју омиљену књигу од куће и показивали својим другарима.Предшколци су по први пут посетили библиотеку Вук Караџић у Баточини и упознали се са чарима полица пуних књига и увидели да тамо постоје сликовнице и бојанке које су им веома занимљиве.

Угостили смо глумце из Театра Талија из Београда, деца из наше установе су имала прилику да одгледају представу Тајна бакиног таванчета, изузетно духовита представа о другарима који из радозналости крећу у истраживање бакиног таванчета,проналазе магични штапић,  књигу магичних речи и летећи огртач. Моћ чаробног штапића им измиче контроли и они упадају у невоље. Глумци су нам на занимљив начин пренели поруке о важности толеранције, хигијене, другарства све уз песму и занимљиву кореографију.

Наши најмлађи,најслађи су направили заједнички рад отискивали су дланове и стопала на хамер папиру.Развијали смо машту, креативност, изражавали своје способности, знања и вештине.

Знамо да деца највише воле играчке, зато су маме , тате, баке ,деке  и тете били вредни па су својим миљеницима направили омиљену играчку од рециклираног материјала или природног и знајте да им машта ради још увек, а то је показала изложба играчака.

Да смо важни и да брину о нама показују нам посете из локалне самоуправе а овом приликом нас је посетио председник општине Здравко Младеновић.

Да је чистоћа пола здравља и о значају хигијене на занимљив и едукативан начин објаснила нам је докторка Бојана Обрадовић.

За крај недеље увек чувамо оно најбоље а то је традиционално маскенбал на опште одушевљење деце